Ultima actualizare mai 30th, 2020 8:03 AM
Cercetarea pentru a găsi o modalitate de a scăpa planeta de deșeurile din plastic, este efectuată în mod regulat. Unii sugerează reciclarea, alții inventează un tip complet nou de plastic. Însă, cercetătorii de la Universitatea Națională din Singapore doresc să folosească o abordare complet diferită. Ei au învățat cum să facă aerogeluri speciale din sticle de plastic obișnuite și alte deșeuri, care își pot găsi o mulțime de aplicații utile în diverse domenii. După cum se știe, baza produselor din plastic este polietilen tereftalatul (PET abreviat). Explorând proprietățile sale, un grup de oameni de știință, condus de profesorul asociat Hai Min Duong și profesorul Nhan Phan-Thien de la Universitatea Națională din Singapore, au dezvoltat o tehnologie pentru prelucrarea PET-ului în aerogel.
Sticlele de plastic uzate sunt unul dintre cele mai comune tipuri de deșeuri de pe Pământ. După cum se știe, acestea au un efect dăunător asupra mediului. Echipa de cercetători a dezvoltat o metodă simplă și eficientă pentru transformarea deșeurilor din plastic în aerogeluri, cu o serie de aplicații interesante. De exemplu, o sticlă de plastic poate fi procesată într-o foaie de aerogel de dimensiune A4. Dezvoltarea aerogelului a durat mai mult de 2 ani și în prezent testele sunt în curs de desfășurare. În prezent, autorii nu sunt pregătiți să dezvăluie detaliile producției, însă o serie de teste efectuate, arată că materialul obținut este destul de versatil.
Prin adăugarea unor impurități diferite la aerogel, se pot obține proprietăți diferite. Prin adăugarea de metil, pot fi date aerogelului proprietățile unui sorbent, acesta fiind mult mai bun, față de cel existent. De asemenea, este potrivit pentru curățarea apei din ulei. Alți compuși de aerogel au proprietăți rezistente la căldură și refractare. Astfel, cu aerogel pot fi acoperiți pereții caselor. De asemenea, poate fi creată îmbrăcămintea pentru pompieri. Cercetătorii susțin că pot face toate acestea și mult mai mult din deșeurile de plastic.
Regatul Unit, Canada, Franța, Germania și Italia, precum și Uniunea Europeană, au semnat Carta privind Oceanul din Plastic, după întâlnirea liderilor G7 din iulie. Coca-Cola, Walmart și alte multinaționale mari au convenit să sprijine această campanie. Statele Unite și Japonia s-au abținut de la semnarea tratatului, însă țările non-G7 precum Norvegia, Vietnam, Jamaica și Seychelles sprijină, planul de a trece 100% pe plastic reciclabil până în 2030. Aceste țări intenționează să dezvolte o alternativă mai adecvată la ambalajele din plastic, astfel încât întregul material plastic să poată fi reciclat și refolosit până în 2040.
happy wheels
dec. 17, 2018 0
dec. 01, 2018 0
nov. 26, 2018 0
nov. 07, 2018 0
oct. 12, 2018 0
sept. 15, 2018 0
aug. 18, 2018 0
iul. 08, 2018 0
dec. 17, 2018 0
Studiul sistemului nervos al vietăților superioare este o sarcină extrem de dificilă. Mai ales când vine vorba de studiul creierului uman. Obținerea materialului necesar se întâmplă foarte rar. Sistemul nervos al oamenilor și al altor mamifere a fost deja studiat destul de bine....