Ultima actualizare februarie 8th, 2021 1:00 AM
dec. 11, 2018 admin Sanatate si Frumusete, Utile 0
Starea noastra de sanatatea este in fiecare moment influentata de actiunile noastre si de mediul inconjurator. Sanatatea a fost de-a lungul timpului un subiect care a fascinat omenirea, drept dovada, cei mai dedicati medici care au existat, au incercat sa gaseasca secretul sanatatii depline, panaceul universal.
Sintetizand lucrurile ne putem raporta la sase factori carora trebuie sa le acordam atentie pentru a fi sanatosi. Acestia sunt aerul, lumina solara, alimentatia, apa, odihna si exercitiile fizice. Acum sa vedem cum contribuie fiecare la mentinerea sanatatii.
Este peste tot in jurul nostru. De aceea trebuie sa fim foarte selectivi in ceea ce priveste calitatea aerului respirat. Un aer poluat nu va face decat sa ne aduca in corp o multime de radicali liberi care intoxica celulele si ne vor imbatranesc prematur.
De aceea este important sa avem iesiri in natura, pentru a elimina aerul poluat din plamani. Fiind cunoscuta aceasta necesitate a organismului de a “schimba aerul”, sportivii merg in cantonamente, la munte sau la mare. In ambele cazuri, schimbarea mediului de antrenament amelioreaza functiile organismului si determina cresterea rezistentei la efort.
Fiecare dintre noi trebuie sa se expuna zilnic cel putin zece minute la lumina solara. Cand facem acest lucru, in organism se sintetizeaza vitamina D, responsabila de fixarea calciului in oase si activarea sistemului imunitar.
S-a constat ca, in era industriala, cand cerul era acorperit de fumul provenit de la fabrici, copiii sufereau de rahitism, iar oamenii din acele zone in care lumina solara era practic blocata, se imbolnaveau frecvent.
Totusi, asta nu inseamna ca trebuie sa exageram cu expunerea la soare in timpul verii, deoarece pot aparea efecte adverse(arsuri, sau pe termen lung dezvoltare diferitelor tipuri de cancer). Pentru a evita aceste neplaceri, expunerea la soare trebuie sa se faca pana la ora 12:00.
Pe langa efectele benefice asupra corpului, soarele imbunatateste si starea de spirit. Gandeste-te doar cum te simti atunci cand incepi ziua si soarele iti lumineaza camera. Acum adu-ti aminte de zilele in care cerul este acoperit nori si practic tu nu vezi soarele…Exista o diferenta.
De aceea tarile nordice au un numar foarte mare de cetateni depresivi.
Un alt beneficiu adus de lumina soarelui este cel antibacterian. Cele mai multe bacterii si ciuperci se dezvolta in intuneric si umezeaza. Luminand camera atunci cand ne trezim, evitam acest lucru. Din batrani se afirma ca “in casa unde nu intra lumina pe geam,intra doctorul pe usa”.
Suntem in proportie de 80-90% alcatuiti din apa iar acest lucru este foarte important de constientizat, deoarece majoritatea proceselor din organism se desfasoara in prezenta apei.
Cantitatea de apa recomandata zilnic este de 2-3 litri. Totusi, in cazul in care faci antrenamente intense consumul poate creste pana 4-6 litri in acea zi. Intr-un articol precedent am scris pe larg despre acest subiect.
Cu siguranta, suntem ceea ce mancam. De aceea este indicat sa avem o alimentatie cat mai variata si sa excludem din meniu mancarea modificata genetic si pe cea de tip fast-food.
Corpul uman are nevoie de aproximativ 50 de nutrienti pentru a functiona optim. Acest necesar de vitamine si minerale nu se poate lua decat din hrana naturala, cea procesata continand in mare parte calorii “goale” si radicali liberi care contribuie negresit la degradarea starii de sanatate.
Fiti atenti si la faptul ca majoritatea alimentelor din comert contin conservanti si aditivi. Multi sunt daunatori asa ca, este necesar sa cititi eticheta inainte de a cumpara ceva. Vom discuta despre aditivii alimentari, mai pe larg intr-un articol viitor.
Pana atunci, ceea ce trebuie sa faceti este sa consumati zilnic fructe si legume crude pentru a va asigura necesarul de vitamine si minerale.
Stilul de viata sedentar, ce caracterizeaza din ce in ce mai mult viata moderna, ne-a facut sa uitam de faptul ca supravietuirea stramosilor nostri depindea in mare masura de activitatea fizica. Fie ca vanau sau faceau munca agricola, era necesar sa se miste.
In prezent, lucrurile parca se afla la polul opus. Majoritatea oamenilor cauta comoditatea si doresc sa depuna cat mai putin efort fizic pentru efectuarea unei sarcini. Odata cu aceasta atitudine s-au inmultit insa bolile cardiovasculare, cele endocrine si afectiunile sistemului locomotor(osteoporoza, deformari osoase, atrofieri musculare, etc.).
Aceasta situatie se poate ameliora, facand miscare timp de o ora, de 3-4 ori pe saptamana. Prin miscare organismul reuseste sa elimine o multime de toxine care i-ar afecta buna functionare.
Totul in natura fuctioneaza pe baza ciclicitatii: zi-noapte, actiune-repaus, etc.. Una din cauzele principale ale imbolnavirii este nerespectarea acestui ciclu, actiune-repaus. Trebuie sa existe un echilibru. Prea multa actiune duce la epuizare, iar prea multa relaxare la atrofierea organismului, pierderea abilitatilor mentale(capacitatea de concentrare de exemplu) si a celor sociale(abilitatile de comunicare).
Ofera-ti timp in fiecare zi pentru a lua o pauza. Daca te poti odihni 45 de minute la pranz profita de ocazie. In timpul noptii ai nevoie de 7-8 ore pentru a te reface, iar ora de culcare nu ar trebui sa depaseasca ora 00:00 pentru ca somnul sa fie eficient.
In cazul in care obisnuiesti sa pierzi noptile, efectele pe termen lung sunt dezastruoase. Poti suferi de oboseala cronica sau chiar de diferite boli ale organelor care se refac doar noaptea (ficatul este unul dintre ele).
In concluzie, echilibrul este o conditie esentiala pentru mentinerea sanatatii.
happy wheels
ian. 30, 2021 0
ian. 20, 2021 0
mai 30, 2020 0
feb. 27, 2020 0
iul. 09, 2019 0
iul. 03, 2019 0
iun. 27, 2019 0
nov. 05, 2018 0
feb. 08, 2021 0
După cum bine ştim, informația este putere iar ştirile sunt cele care te ţin conectat la realitatea de zi cu zi, ele fiind o parte importantă din viaţa fiecăruia. Dacă pe vremuri accesul omului de rând la informaţie era dificil şi ziarul fizic era printre puţinele surse de a fi la...