Ultima actualizare aprilie 8th, 2021 9:01 PM
sept. 01, 2013 admin Legende Bucuresti, Romania 5
Dupa cutremurul din 1977, Nicolae Ceausescu a ordonat reconstruirea Bucurestiului , proiect ce cuprindea construirea Bulevardului Unirii , Parcului Izvor, Casei Radio precum si Casa Academiei Romane, Hotelul Marriott, Ministerul Apararii Nationale si nu in ultimul rand Palatul Parlamentului cunoscut si sub denumirea de Casa Poporului.
Construirea aceste cladiri extraordinare , a inceput in 1980 , peste 7 km² din centrul vechiului Bucuresti fiind demolat. In locul unde este situata acum casa poporului, se afla inainte un cartier ce a fost demolat, 40.000 de oameni fiind relocati. Printre cladirile sacrificate se mai numara si Spitalul Brancovenesc, Stadionul Republicii, Arhivele Nationale si Manastirea Vacaresti. Costurile acestei cladiri mamut au fost estimate in 2006 la 3 miliarde de euro. Anca Petrescu, in varsta de 28 de ani, este arhitectul ce a castigat conscursul national pentru reconstruirea Bucurestiului ce a durat nici mai mult nici mai putin de 4 ani de zile.
Cladirea are aproximativ 1000 de incaperi printre care si o sala de concerte, 4 restaurante, 2 parcari subterane, 3 biblioteci, peste 440 de birouri si 30 de sali si saloane (Intrarea 31 Septembrie, Sala Drepturilor Omului, Galeria de Onoare si Holul Intrarii Oficiale, Sala Nicolae Balcescu, Sala Nicolae Iorga, Sala Ion I.C. Bratianu, Sala Tache Ionescu, Sala Unirii , Sala C.A Rosetti s.a).
La subsolul cladirii, se gasesc si cele 2 „bubuline”. Pentru cei ce nu stiu bubulinele ( cum sunt numite in gluma de cunoscatori) sunt 2 adaposturi antiatomice ( camere, pasaje , legaturi secrete cu metroul ) construite de Nicolae Ceausescu pentru a avea unde sa se adaposteasca in caz de razboi. Potrivit arhitectei Anca Petrescu, pasajele subterane nu au fost niciodata terminate aceste legaturi secrete fiind acoperite de armata pentru a fi ferite de ochii lumii.
Legenda chiriasilor pe vecie de la Casa Poporului
Mai mult de 20 000 de oameni au muncit zi si noapte (pe trei schimburi ) pentru a finaliza acest proiect. Tot acesta este si numarul aproximativ al oamenilor ce au fost sacrificati pentru a pastra secretul pasajelor si adaposturilor subterane.
Se spune ca o echipa de muncitori nu era tinuta mai mult de o saptamana. Se spune ca erau chemati la masa la sfarsitul programului si otraviti pentru a nu putea divulga niciodata secretul pasajelor si legaturilor subterane.
Un soldat de la acea vreme A. Mitica, povesteste ca in momentul in care s-a angajat a fost avertizat sa isi vada de treaba lui daca vrea sa ii fie bine. Curiosii ce isi bagau nasul unde nu trebuie , povesteste Mitica, erau omorati si aruncati in puturi, dupa care se arunca alchool pe ei pentru a se zica ca s-au imbatat si au cazut in put.
O alta poveste cutremuratoare , este povestita de mama unui muncitor din acea vreme : Stefan , un tanar de 27 de ani ce terminase Liceul Negruzzi, si datorita faptului ca nu a reusit sa intre la Facultatea de Constructii din Bucuresti s-a angajat ca muncitor pe santier. . Batrana povesteste cum in anul 1989 copilul ei a fost dat disparut in timp ce lucra pe santierul de la Casa Poporului. Simtind si astazi durerea , femeia povesteste ca isi aduce aminte ca si ieri cum s-au petrecut lucrurile. Stefan ar fi venit acasa pe 1 Martie, iar a doua zi s-a intors la munca in Bucuresti si plecat a fost, nimeni nu a mai stiut nimic de el . Indurerata mama , a luat trenul spre Bucuresti imediat ce a aflat de disparitia copilului ei, intamplarea facand sa nimereasca intr-un compartiment cu muncitori de pe santierul Casei Poporului. Acestia povesteau de un tanar ce a murit ingropat in beton dupa ce ar fi cazut intr-un cofraj . Si astfel batrana povesteste cum a aflat ca trupul fiului ei, Stefan , este zidit intr-un stalp aflat la intrarea in cladire.
Se spune ca Piata Constitutiei este pavata cu cadavrele ascunse ale celor ce au murit pe santierul de la Palatul Parlamentului.
Nu o data , angajatii de la Casa Poporului au ramas impietriti de spaima cand au auzit pasi pe holurile imense sau voci strigand dupa ajutor. Printre fantomele de la Casa Poporului se numara si Anca, o tanara de 20 de ani, ca bantuie cladirea imbracata intr-o rochie de vara cu imprimeu floral, aratandu-se doar personalului in uniforma plangand si cerandu-le ajutor.
Paznici pe timp de noapte, spun ca uneori noptile apar fantomele a zeci de paznici jucand fotbal in curtea de la Casa Poporului . Deasemenea au fost vazute nalucile a mii de soltati intrand pe portile Palatului Parlamentului , zgomotul marsului lor vibrand si apoi pierzandu-se in intunericul noptii.
happy wheels
apr. 08, 2021 0
oct. 23, 2013 0
oct. 08, 2013 1
oct. 05, 2013 1
sept. 18, 2013 0
sept. 11, 2013 0
sept. 11, 2013 0
sept. 11, 2013 0
feb. 08, 2021 0
După cum bine ştim, informația este putere iar ştirile sunt cele care te ţin conectat la realitatea de zi cu zi, ele fiind o parte importantă din viaţa fiecăruia. Dacă pe vremuri accesul omului de rând la informaţie era dificil şi ziarul fizic era printre puţinele surse de a fi la...
am auzit si eu de povesti asemanatoare si am fost cu niste prieteni intr-o seara, nu am vazut fantome, dar pe cer exact deasupra cladirii erau niste lumini ciudate ce se miscau….pareau ozn-uri….
ozn-uri pe naiba, eu nu cred nimic….este o cladire foarte frumoasa si doar atat, fara stafii sau extraterestri…
eu am o matusa care lucreaza acolo, si mi-a povestit o graza de povesti asemanatoare….prea multe destine au fost sacrificate pentru o cladire…
eu nu sunt din bucuresti, dar cu siguranta o sa vin sa vizitez aceasta superba cladire..In poze arata extraordinar!!O OPERA DE ARTA!!!!
pai normal ca romanii nostrii nu puteau sa faca decat cea mai scumpa cladire ca intretinere din lume…