Ultima actualizare ianuarie 30th, 2021 10:09 PM
Foarte des, în lucrările fantastice, se pot vedea câteva materiale de înaltă tehnologie, care după o deteriorare își restabilesc singure forma inițială. Toate acestea suna și arata extrem de nerealist, pentru că, în mod normal, atunci când sunt deteriorate legăturile dintre molecule, acestea nu pot fi restaurate. Sau este posibil? Răspunsul la această întrebare este dat de un material nou proiectat de inginerii MIT.
Acest tip de material, poate reacționa la dioxidul de carbon din aerul din jur, și își poate schimba forma și chiar se poate repara singur, fără niciun fel de intervenție din partea omului. Materialul de probă testat, este realizat dintr-o substanță asemănătoare gelului, a cărei parte principală este carbonul. Potrivit editorialului Advanced Materials, procesul de auto-reparare se bazează pe un proces care seamănă cu fotosinteza. Doar în acest caz, carbonul din dioxid de carbon este utilizat pentru a restabili deteriorarea materialului.
Acesta este o tehnologie complet nouă în știința materialelor. Anterior, nici măcar nu se putea crede că ceea ce numim materiale cu conținut de carbon, se pot transforma prin acțiunea dioxidului de carbon din aerul înconjurător într-o formă solidă și stabilă. Și chiar mai mult decât atât, să poată fi folosit vreodată în viața reală. Dezvoltarea unui astfel de material sintetic, a cărui creare nu utilizează combustibili fosili, are avantaje evidente pentru mediu. Imaginează-ți un material sintetic care poate crește ca arborii, producând carbon din dioxid de carbon și mărindu-și masa prin acesta.
Pentru a-și dezvolta creațiile, oamenii de știință au folosit cloroplaste (incluziuni organice ale plantelor, datorită cărora are loc procesul de fotosinteză), din frunze de spanac. Dar problema este că cloroplastele izolate din celule, nu își pot îndeplini funcția mult timp. Prin urmare, experții au extras mai întâi aceste incluziuni pentru a studia procesele și apoi le-au înlocuit cu catalizatori nebiologici, care îndeplinesc aceleași funcții. Matricea de gel rezultată, conține un polimer pe bază de aminopropil metacrilamidă (ARMA), glucoză și glucozoxidază.
Unul dintre avantajele cheie ale noului material, este acela că acesta se va putea auto-repara. Atunci când este expus la lumina soarelui sau la iluminarea artificială, materialul poate reveni la forma inițială. Este destul de interesant să urmărești acest proces uimitor. Materialul cu auto-reparare imită unele aspecte ale vieții, chiar dacă în realitate nu este așa.
happy wheels
dec. 17, 2018 0
dec. 01, 2018 0
nov. 26, 2018 0
nov. 07, 2018 0
oct. 12, 2018 0
sept. 15, 2018 0
aug. 18, 2018 0
iun. 26, 2018 0
dec. 17, 2018 0
Studiul sistemului nervos al vietăților superioare este o sarcină extrem de dificilă. Mai ales când vine vorba de studiul creierului uman. Obținerea materialului necesar se întâmplă foarte rar. Sistemul nervos al oamenilor și al altor mamifere a fost deja studiat destul de bine....